lørdag den 23. maj 2009

Carolina Redivia og Sølvbiblen

Carolina er ikke en svensk skønhed, jeg mødte i Uppsala, men det officielle navn på Universitetsbiblioteket - et af nordens ældste, største og som de selv siger mest moderne universitetsbiblioteker.

Vi blev vist rundt i de gamle afdelinger med bl.a. Carl von Linnés bibliotek i en sal, hvor loft og vægge var beklædt med marmoreret papir, og i de imponerende samlinger.

Biblioteket er grundlagt i 1620 og især grundlagt på krigsbytte, idet de svenske hære havde stående ordrer om at beslaglægge alle bøger og manuskripter under deres europæiske erobringstogter og aflevere det hele til Carolina Redivia.

Afslutningsvis fik vi en meget medrivende rundvisning i raritetskabinettet, der kan gøre enhver bibliofil ellevild. Hovednumret er Sølvbiblen - en gotisk sag fra starten af de 6. århundrede som både er skrevet med og indbundet i sølv.
Kulturhistorisk er den dog endnu mere værdifuld, idet det er den eneste kendte sammenhængende tekst på det uddøde gotiske sprog. Den er skrevet i Norditalien, men svenske nationalister bruger den som bevis på, at alle sprog stammer fra svensk - fra Gotland.
Kendt er den også fra Göran Tunströms "Tyven", hvor den bliver stjålet.
I virkeligheden har den været stjålet to gange med historier, der langt overgår forfatterens fantasi. Læs om Sølvbiblen her, hvor du ovenikøbet kan læse hele den gotiske tekst:

www.ub.uu.se/arv/codex.cfm

Bibliotekets hjemmeside: http://www.ub.uu.se/
Sidste stop i Uppsala var den nærliggende meget imponerende Domkirke.

1 kommentar:

  1. kristendommen var længekendt før jellingestenen arianskkristendom vel at forstå katolikerne dræbte dem for magtvindings
    skyld det ville underminere kirkens magt dersom at jesus ville være en almindelig der havde løftet sig ud af selv,og havde realiserede gudsbevisthed ,som eksempel for os andre at følge,

    SvarSlet