fredag den 29. maj 2009

Dieselverkstaden




Retur til Nacka kommune og Marcuspladsen, hvor vi var dagen før i kundskabsgalleriet M7. Marcuspladsen er ikke en kopi af Venedig, men opkaldt efter Marcus Wallenberg, grundlæggeren af Atlas Cocpo, hvis grunde er basis for den nye plads.

Denne gang var det kulturhuset Dieselverkstaden på den anden side af pladsen, hvor der var museum, café, biograf, indendørs klatrevæg m.m. og et personalejet bibliotek!

Det er oprindelig en af filialerne i Nacka, skabt med det formål at være et bibliotek for alle unge i hele Nacka kommune.
Lederen var træt af den træghed, hun mente var i det kommunale samarbejde, så da der skulle flyttes ind, søgte hun om at blive privatiseret med en idé om at gøre stort set alt anderledes end det offentlige.

Som eksempel nævnte hun - Margareta Swanelid - rekruttering, hvor hun gik efter kompetencer (indenfor musik, spil it osv.) frem for uddannelse. Man skulle tro, vort seneste ansættelsesudvalg også havde været på studietur!

Personalet er på 6 - 4 af dem unge mænd med stor mediekompetence - der hver "ejer" en sjettedel af biblioteket. Hvordan sagen er juridisk, hvis man går tilbage til kommunal eje er lidt tåget for mig i hvert fald.

Efter eget udsagn er focus 100% på kunderne, man kalder det H&M-effekten. Butikken venter ikke med at åbne til alle varer er på plads og alle støvsugere fjernet. I Dieselverkstattet åbner man i princippet, når den første personale møder og lukker når den sidste går. Der er derfor heller ikke vagtskemaer, men er i udlånet, når der er behov for det.

Meget atypisk er den typiske låner en mand mellem 20 og 45 år.

Biblioteket er meget lidt regelstyret og meget åbent, idet åbningen er hele bygningens bredde. På trods af manglende tyverisikring melder man om så godt som intet svind, ingen uro og ingen stjålne skakbrikker!

Nackas kommunes bevillingspolitik har virkelig givet kasse her: Materialekontoen, der i 2005 var på 260.000 Skr voksede i 2008 til 1 million Skr.
At investere i de populæreste materialer i nok eksemplarer giver nemlig udlån, men også problemer, idet biblioteket indgår i det nationale lånesamarbejde. Man har derfor reserveret en andel af eksemplarerene til egne lånere.
Biblioteket har et cirkuklationstal på imponerende 8!

At kommunen har lagt et vækstloft på 5% er også meget problematisk for Dieselverkstaden: De 4 nyåbnede gymnsaier på den anden side af pladsen har fået at vide, at de ikke skal bekymre sig om egne biblioteker, "da biblioteket overfor jo får bevillinger efter antal lånere".

Hidtil har biblioteksdriften været en endog vældig god forretning, med stadig større overskud år for år, men den udvikling er truet, hvis det ikke lykkes for lederen at overbevise rektorene om, at de må skillinge til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar