torsdag den 28. maj 2009

PUNKT-Medis og Kulturhuset







I Medborgerhuset på Medborgerpladsen (kendt fra mange krimier, bl.a. Arne Dahl: Op til toppen af bjerget) ligger ungdomsbiblioteket PUNKT-Medis - ifølge egen hjemmeside det bedste ungdomsbibliotek i Sverige!
Lidt som Stadsbiblioteket var det en charmerende gammel bygning fra 1939 bygget som traditionelt bibliotek for voksne, men de unge har virkelig taget bygningen til sig og falder for retro-stilen.

De får også flot modspil af et engageret personale, der trods aldersforskelle tilsyneladende virkelig formår at møde de unge i øjenhøjde.
Lederen Marie Ingdén-Ringselle og bibliotekspædagogen Johanna Hellsing (hvis far er en slags Sveriges svar på Halfdan Rasmussen) udstrålede arbejdsglæde og lyst og talte i et tempo, der sled denne referent op.

Lidt hang dog ved: Biblioteket administrerer et kultur- og idrætsarrangørstipendie En Snapp Slant, hvor unge kan få op til 10.000 svenske kroner til at realisere en idé.
En gruppe udgiver gennem biblioteket bl.a. et landsdækkende blad af og til unge.

Desværre har biblioteket også problemer, da en række misbrugere fra Medborgerpladsen bruger biblioteket som varmestue.

Besøg PUNKT-Medis her:
http://www.biblioteket.stockholm.se/?id=4942&SokBibliotek=S%C3%B6k

Og se Johanne spille sax i sit orkester Johannas Jazz perlar her:
http://www.youtube.com/watch?v=N4BiqzBzrMI

Sidste besøg var Kulturhuset på Sergels Torv - en flot hus med teater, cafeer, udstillinger, skakcafé fyldt med midaldrende indvandrermænd! og diverse biblioteker:
Läsesalongen med focus på film, kunst, musik og skønlitteratur
Serieteket, hvor man virkelig tager tegneseriemediet alvorligt
og det fantastiske Rum för Barn, hvor man i den grad tager børnene alvorligt på deres egne præmisser.

Det starter ved indgangen, hvor der altid er en ansat til at byde velkommen og guide, hvis man er førstegangsbruger.
Man henstiller kraftigt til de voksne (der skal ledsage børnene) at besøget drejer sig om nærvær og ikke om at snakke mobiltelefon, arbejde på den bærbare eller læse avis.

Rummet er tredelt:
Det gule rum for de 0-3 årige. En slags stor kravlegård med bøger bl.a gemt under puder i kravlemøblerne.
Det brune rum for de 4-7 årige. Det er hovedsageligt et stort møbel af egetræ med masser af trapper, koøjer, udstillinger og meget andet. Bøgerne er ikke opstillet efter det svenske klassifikationssystem, men efter en logik udviklet i samarbejde med børn: fx er der et fag med diverse naturvidenskab: øverst astronomi og rumfart, længere ned fugle, derefter dyr, længere nede fisk og geologi.
Det hvide rum er for de 8-11-årige og er - stadig med kvalitetsmøbler - mere traditionelt med skønlitteratur, tidsskrifter og opslagsbøger.
Desuden er der et åbent billedværksted med kunstnere ansat til vejledning af ungerne, der også bruges til andre aktiviteter, fx danseværksted.

Generelt var der meget flot og ordentligt. Biblioteket holder lukket en dag hvert år for at sætte inventar i stand.
Rum för Barn er så stor en succes at man i vinduet ud mod Sergels Torv har opstillet en lyskurv, så forældre ikke forgæves går op til 4. etage:
Rødt - alt optaget
Gult - mulighed for at stå i kø for at komme ind
Grønt - direkte adgang.
Jeg fik ikke noteret besøgstallet, men det var meget højt.

http://www.kulturhuset.stockholm.se/

Billederne er sat lidt omvendt på: de tre første er det brune og hvide rum i Rum för Barn, mens de tre næste er fra PUNKT-Medis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar