fredag den 22. maj 2009

Stenhagen Bibliotek



Første stop er en helt ny filial i udkanten af Uppsala med 4000 indbyggere, 4 ansatte og 38 åbningstimer.

Det er åbnet i august 2008 i et mangekulturelt område som en del af et kulturcenter, der også rummer førskole, skole, SFO, Sport, Dans, Værksteder og Voksenuddannelse. Det er tænkt som et modtræk mod hærværk og vold, som har præget bydelen.

Biblioteket satser helt klart på børn - over 50% er børnebibliotek. Som lederen Boel Simonsson siger: Vi er et børnebibliotek med et voksenhjørne.

Designet er virkelig noget for sig. http://www.underhuset.com/ har fået næsten frie hænder og har helt brudt med traditionel indretning og opstilling. I stedet for emnegrupper er der små lydord, fx står madbøger under Mums.

Der er ikke internetmaskiner! Der har været 10, men de blev samlingspunkt for en gruppe på omkring 20 dominerende unge. Da fladskærmene for nogle måneder siden blev stjålet, besluttede man ikke at erstatte dem i hvert fald i en periode. Resultatet er en væsentlig øgning af antal besøgene og en bedre stemning på biblioteket.

Her så vi også for første gang Mediejukeboxen - en automat, hvor man med sin USB-nøgle kan downloade ("ladda ned") lydbøger, musik, sprogkurser, film og spil.
http://www.mediejukeboxen.se/


Det er et privat firma, der driver jukeboxene, og biblioteket køber et antal poster til download.
Ret smart, men ikke så smart som netlydbog og netmusik. Og dog - posterne downloades i et format, der er direkte brugeligt fra USB-nøglen og de kan afspilles også på i-Pod. Til gengæld er der et meget begrænset antal titler i grundmodellen (pt. 127 film, 111 lydbøger, 10 fakta- og oplevelsesprogrammer, sprogkurser på 24 sprog samt 78 stykker musik!).
Fredericia er i gang med at forsøge noget lignende, men render ind i, at de danske net-formater kun kan downloades direkte på brugernes computere.
En pudsig ting er, at man som låner får at vide, at man skal slette filerne efter 30 dage. Hvor mange gør mon det?

http://www.uppsala.se/Startsida/Kulturbibliotek/-/Bibliotek/Biblioteken/Stenhagenbiblioteket/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar