onsdag den 27. maj 2009

Stockholms Stadsbibliotek




Torsdag morgen travede vi til Stockholms Stadsbibliotek. En monumental bygning fra 1928 af den berømte arkitekt Gunnar Asplund. Det er virkelig et bogtempel i en stor rotunde med bøger fra gulv til loft. Tidsutypisk var der fra starten gjort meget ud af børnebiblioteket på grund af en ildsjæl på området, hvis navn desværre er glippet. Børnebiblioteket er et småbørnsbibliotek - for større børn er materialerne integeret med voksenmaterialer, lidt ala Fredericia.

Et så gammelt bibliotek lider naturligvis af pladsmangel. Der er 3700 m2 publikumsrum (i Haderslev afdeling har vi 900 m2). Derfor er 60% af materialerne i magasin.
Biblioteket er projekteret til 100.000 bind - man har 600.000!
I 2003 startede man projekteringen af et nyt bibliotek med 18.000 m2 publikumsrum - en udvidelse, der vil noget.
Det er nu også nødvendigt, når man har 3.000 besøgende pr. dag = 1,1 million årligt.
Efter en international arkitekkonkurrence gik opgaven til den tyske arkitekt Heike Hanada, der i mange år har været en højt respekteret underviser, men som faktisk aldrig har bygget stort før.
Hendes forslag kan ses i 02.11 Biblioteksrummet på siderne 36-40. Det er et meget transparent bibliotek, der inkluderer Asplunds gamle bygning og spiller flot sammen med den omliggende klippenatur.
Desværre er projektet pga. økonomi aktuelt på stand by, men det skulle kun være midlertidigt.

http://www.nyttstadsbibliotek.stockholm.se/

Biblioteket har ca. 2 arrangementer om ugen, blandt andet gør man meget ud af at formidle "den lange hale" - den gamle skønlitteratur.
Blandt andet stiller en række bibliotekarer sig op og fortæller om "sjælevenner" - bøger, der har haft betydning for ens egen personlige udvikling.
Biblioteket har også Book en Bibliotekar. Hvem ved, måske efter inspiration fra Danmark? Så har Hanne Laustens gode initiativ virkelig bredt sig!

Organisatorisk er biblioteket delt i 3 afdelinger: LÅNE med 30 ansatte, LÆSE (formidling) med 20 ansatte og LÆRE (studier og it bl.a.) med 20 ansatte.
Åbningstider: mandag-torsdag: 9-21; fredag 9-19; lørdag og søndag: 12-16.

Biblioteket er stadsbibliotek for byens 1 million indbyggere, men en af 40 ligeværdige afdelinger med fælles administration og it.


Billedet til højre er fra det oprindelige stadsbibliotekarkontor. Puderne har Gunnar Asplunds frue selv baldyret!

http://www.biblioteket.stockholm.se/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar